Ładowanie Wydarzenia

« Wszystko Wydarzenia

Degustacja whisky – Highland i Speyside

Maj 11 @ 7:00 pm - 10:00 pm

| 149 PLN
whisky4

Koszt warsztatów: 149 PLN za osobę

Whisky, whiskey, uisge beatha czy nawet kolokwialna łycha – różne nazwy a i tak wiadomo o co chodzi. Można się pokusić o sparafrazowanie Szekspira: „Cóż znaczy nazwa? To, co zwiemy whisky, pod inną nazwą nie mniej by smakowało”.

A więc temat degustacji już znacie. Jaki mamy plan? Kierunek Szkocja oczywiście.

Z 6 regionów, w których produkuje się whisky (Lowland, Higland, Speyside, Islay, Campbeltown i Island) na pierwszy ogień idą te bardziej kontynentalne (tak wiemy, że Szkocja jest wyspą) czyli Highland i Speyside. Co oznacza, że torfu tym razem nie będzie. Lista degustacyjna prezentuje się następująco:

  • Loch Lomond Reserve /NAS; 40%/- highland
  • Aberlour /16 YO; 40%/- speyside
  • Glenglassaugh Revival /NAS; 46%/ – highland
  • Glenlivet French Oak Reserve /15 YO; 40%/ – speyside
  • Oban /14 YO; 43%/ – highland
  • Glendronach 2003 Single Cask bottled for M&P /13YO; 54,6%/ – highland

Próbka destylarni raczej reprezentatywna dla regionów w które się wybieramy. W tym miejscu warto wspomnieć o ostatniej pozycji z listy, Glendronach. Single Cask Whisky, 13 YO, 54,6% alkoholu, której powstało jedynie 687 butelek. Butelkowana w sierpniu 2013. My otwieramy butelkę numer 48.

Warsztaty o średnim stopniu zaawansowania. Choć, zapraszamy oczywiście także amatorów. Wszak ludzie dzielą się na tych co whisky piją i na tych co jeszcze do tego nie dorośli. Ruszamy punkt 19.00.

Degustacja whisky – Highland i Speyside

Mariusz Wojciechowski – na co dzień pracuje w specjalistycznym sklepie z alkoholami, oraz prowadzi szkolenia i degustacje alkoholi. Doświadczenie nabywał między innymi w Irlandii, a winu poświęcił swoją pracę magisterską. Ukończył WSET London Wine and Spirit Educational Trust na poziomie Advanced. Człowiek z klasą i niesamowitą wiedzą na temat alkoholu, którą jednak przekazuje w sposób łatwy, przyjemny i zrozumiały dla laików.

  • Loch Lomond Reserve /NAS; 40%/- highland
  • Aberlour /16 YO; 40%/- speyside
  • Glenglassaugh Revival /NAS; 46%/ – highland
  • Glenlivet French Oak Reserve /15 YO; 40%/ – speyside
  • Oban /14 YO; 43%/ – highland
  • Glendronach 2003 Single Cask bottled for M&P /13 YO; 54,6%/ – highland

  • Wysłanie zgłoszenia oznacza akceptację regulaminu. Regulamin dostępny jest tutaj
  • Warunkiem uczestnictwa w warsztatach jest wniesienie opłaty co najmniej  7 dni przed rozpoczęciem warsztatów
  • Wszystkie informacje, w tym potwierdzenie otrzymania opłaty, przesyłamy droga mailową na podany podczas rejestracji adres mailowy
  • Podana cena warsztatów obejmuje: produkty, napoje, przepisy, fachową opiekę prowadzącego
  • Całe wyposażenie kuchni oraz fartuchy są na miejscu. Kursanci przynoszą jedynie chęć do nauki i dobre humory
  • W przypadku nie zebrania minimalnej liczby uczestników warsztatów, mogą one zostać odwołane lub przeniesione na inny termin

Degustacja whisky – Highland i Speyside

Skorzystaj z poniższego formularza aby zapisać się na warsztaty. Po wysłaniu na podany przez Ciebie adres e-mail powinieneś otrzymać automatyczne potwierdzenie w którym znajdziesz wszystkie szczegóły dotyczące sposobu płatności i dalszych kroków postępowania. Po zarejestrowaniu twojej płatności otrzymasz bilet na to wydarzenie. Możesz go wydrukować lub przynieść w wersji elektronicznej.

Jeśli ciągu kilku minut nie otrzymasz maila z instrukcjami, sprawdź czy wiadomość nie trafiła do SPAMu w twojej skrzynce pocztowej, albo wyślij do nas maila na adres warsztaty@poledopopisu.pl



Wysłanie zgłoszenia i udział w warsztatach oznacza akceptację regulaminu. Regulamin dostępny jest tutaj.

Szczegóły

Data:
Maj 11
Czas:
7:00 pm - 10:00 pm
Koszt:
149 PLN
Wydarzenie Category:

Miejsce

Pole do popisu
Batorego 3a
Katowice, 40-061 Polska
+ Google Map
Telefon:
+48 798 988 725
Strona internetowa:
www.poledopopisu.pl