
- To event minęło.
Warsztaty Wanke Cooki’ink: Bliski Wschód
Luty 18 @ 6:00 pm - 9:00 pm
| 160 PLNWydarzenie Nawigacja

Cena warsztatów 160 PLN za osobę
Bliski Wschód jest kolebką wielkich cywilizacji starożytnych (Mezopotamia, starożytny Egipt) oraz trzech wielkich religii abrahamowych: judaizmu, chrześcijaństwa i islamu. Przez prawie trzydzieści wieków było to centrum starożytnego świata.
Pod pojęciem Bliskiego Wschodu kryją się: Arabia Saudyjska, Bahrajn, Egipt, Irak, Iran, Izrael z Palestyną, Jemen, Jordania, Katar, Kuwejt, Liban, Oman, Syria, Turcja czy Zjednoczone Emiraty Arabskie, a w kuchni tego regionu wyodrębnić można: turecką, arabską, izraelską i perską. Lecz nawet kilka tysięcy kilometrów dalej odnajdziemy podobne składniki i przepisy.
Mieszkańcy tego regionu nie wyobrażają sobie życia bez hummusu – pasty z ciecierzycy i zmiksowanych ziaren sezamu (pasta tahini). Wymyślony według legendy przez sułtana Saladyna w czasach wypraw krzyżowych, jest dziś przedmiotem sporu między Izraelem a Libanem. Arabowie, którym nie udało się zastrzec praw do produkcji humusu, oskarżają Izrael o przywłaszczenie sobie tej nazwy.
My się w te konflikty mieszać nie będziemy. Hummus zrobimy własny, zarówno klasyczny jak i nieco podkręcony dodatkami. Oraz kilka innych klasycznych potraw bliskowschodnich:
- Hummus /klasyczny, z pomidorami suszonymi, buraczany/
- Tabbouleh /aromatyczna sałatka z kaszy, pomidorów, ogórka i ziół/
- Kofte kebap /kofty z jagnięcego mięsa, doprawiane miętą i ziołami/
- Chlebek pita /typowe bliskowschodnie pieczywo/
- Sosy na bazie jogurtu: tahini i miętowy
Zapraszamy na warsztaty. Startujemy o godzinie 18.00.
Warsztaty Wanke cook’ink: Bliski Wschód
Daniel Wanke – zaangażowany w projekt Wanke Cook’ink. Gastrosexualny Hedonista, dla którego jedzenie jest nie tylko czymś niezbędnym do przeżycia, ale również sztuką przez którą można pokazać swoje własne „ja”. Miłośnik kuchni azjatyckiej. Ma również denerwujący zwyczaj zamieszczania na swoim Instagramie zdjęć pysznego jedzenia o barbarzyńskich nocnych porach.
- Hummus /klasyczny, z pomidorami suszonymi, buraczany/
- Tabbouleh /aromatyczna sałatka z kaszy, pomidorów, ogórka i ziół/
- Kofte kebap /kofty z jagnięcego mięsa, doprawiane miętą i ziołami/
- Chlebek pita /typowe bliskowschodnie pieczywo/
- Sosy na bazie jogurtu: tahini i miętowy
- Wysłanie zgłoszenia oznacza akceptację regulaminu. Regulamin dostępny jest tutaj
- Warunkiem uczestnictwa w warsztatach jest wniesienie opłaty co najmniej 7 dni przed rozpoczęciem warsztatów
- Wszystkie informacje, w tym potwierdzenie otrzymania opłaty, przesyłamy droga mailową na podany podczas rejestracji adres mailowy
- Podana cena warsztatów obejmuje: produkty, napoje, przepisy, fachową opiekę prowadzącego
- Całe wyposażenie kuchni oraz fartuchy są na miejscu. Kursanci przynoszą jedynie chęć do nauki i dobre humory
- W przypadku nie zebrania minimalnej liczby uczestników warsztatów, mogą one zostać odwołane lub przeniesione na inny termin
Warsztaty Wanke Cook’ink: Bliski Wschód
Skorzystaj z poniższego formularza aby zapisać się na warsztaty. Po wysłaniu na podany przez Ciebie adres e-mail powinieneś otrzymać automatyczne potwierdzenie w którym znajdziesz wszystkie szczegóły dotyczące sposobu płatności i dalszych kroków postępowania. Po zarejestrowaniu twojej płatności otrzymasz bilet na to wydarzenie. Możesz go wydrukować lub przynieść w wersji elektronicznej.
Jeśli ciągu kilku minut nie otrzymasz maila z instrukcjami, sprawdź czy wiadomość nie trafiła do SPAMu w twojej skrzynce pocztowej, albo wyślij do nas maila na adres warsztaty@poledopopisu.pl
Wysłanie zgłoszenia i udział w warsztatach oznacza akceptację regulaminu. Regulamin dostępny jest tutaj.