Ładowanie Wydarzenia

« Wszystko Wydarzenia

  • To event minęło.

Warsztaty Wanke Cook’ink: Mięso i Wino

Luty 3 @ 6:00 am - 9:00 pm

| 180 PLN
newyorkstek

Koszt warsztatów: 180 PLN za osobę 

Mamy nadzieję, że wraz z nowym rokiem ochota na dobrego steka Wam nie przeszła. Dlaczego? Bo znowu zabieramy się za wołowinę. Tym razem podejdziemy do tematu krowy z obydwu końców… nie dosłownie oczywiście. Ale prawie.

Po pierwsze zaserwujemy najlepszej jakości new york stek sezonowany na sucho.

Mięso z polskich jałówek sezonowane jest w kontrolowanej temperaturze i wilgotności przez min. 30 dni, dzięki czemu uzyskuje niezrównaną delikatność struktury i pełnię wołowego smaku

Po drugie zabierzemy się za łatę wołową. Jest to jeden z tańszych fragmentów wołowiny, ale na pewno nie gorszy niż antrykot. A na pewno bardziej wszechstronny. Łatę można grillować w całości, smażyć w całości lub plastrach, piec. Wy przygotujecie sobie najlepszy kawałek łaty czyli stek bavette.

I po trzecie zabierzemy się za początek krowy. Tym razem bardzo dosłownie, bo za policzki. Te sporej wielkości kawałki poprzerastanego tłuszczem mięsa, charakteryzują się podobnymi właściwościami odżywczymi co np. polędwica wołowa. Oczywiście diabeł tkwi w szczegółach, więc zamiast delikatnego dania łatwo stworzyć potrawę o smaku i konsystencji pilśniowej płyty. U nas finalnie zaprezentują się po burgundzku.

I tutaj czas na szczegóły techniczne:

  • Na dzień dobry spróbujecie przygotowanych przez nas policzków po burgundzku. Spędzą one kilka godzin w piekarniku, więc ten etap jest wybitnie mało warsztatowy. Zatem my pieczemy, a Wy jecie.
  • Następnie każdy uczestnik będzie miał do usmażenia i zjedzenia 1 new york stek i 1 stek bavette (każdy o wadze 200-300g)
  • Na koniec każdy przygotuje sobie solidną porcję policzków, którą wraz z instrukcją obsługi będzie mógł zabrać i upiec już w domu.

A, że nie ma chyba lepszego połączenia niż wyborne mięso i dobre wino, to do każdej potrawy zaserwujemy kieliszek odpowiednio dobranego wina, a Mariusz zrobi Wam krótkie szkolenie sommelierskie. Wiec niech się dzieje co chce, bo już za chwilę post.

Menu jest zatem następujące:

Mięso:

  • New York Stek /z ziemniakami faszerowanymi boczkiem i serem oraz sosem chimmichurri/
  • Stek Bavette /marynowany w chili, sosie sojowym z kolendrą. Podawany na sałatce z cytrusami i cykorią z dressingiem mojito/
  • Policzki wołowe po burgundzku /serwowane z puree selerowo truflowym/

Wino

  • Shiraz / Kraj: Australia / Region: Barossa
  • Malbec /Kraj: Francja / Region: Cahors
  • Graciano / Kraj: Hiszpania / Region: Rioja

Oczywiście jak to w Polu bywa, zanim zjecie czeka na Was odpowiednia dawka teorii i trochę wysiłku aby jedzenie sobie przygotować. My ze swojej strony ogarniemy długopieczoną wołowinę, po lampce z każdego rodzaju wina do posiłku i wino towarzyszące w trakcie gotowania. To jak? Mięso i Wino w Polu? Ruszamy punkt 18.00.

Warsztaty Wanke cook’ink: Mięso i Wino

Daniel Wanke – zaangażowany w projekt Wanke Cook’ink. Gastrosexualny Hedonista, dla którego jedzenie jest nie tylko czymś niezbędnym do przeżycia, ale również sztuką przez którą można pokazać swoje własne „ja”. Miłośnik kuchni azjatyckiej. Ma również denerwujący zwyczaj zamieszczania na swoim Instagramie zdjęć pysznego jedzenia o barbarzyńskich nocnych porach.

 

Mięso:

  • New York Stek /z ziemniakami faszerowanymi boczkiem i serem oraz sosem chimmichurri/
  • Stek Bavette /marynowana w chili, sosie sojowym z kolendrą. Podawane na sałatce z cytrusami i cykorią z dressingiem mojito/
  • Policzki wołowe po burgundzku /serwowane z puree selerowo truflowym/

Wino

  • Shiraz / Kraj: Australia / Region: Barossa
  • Malbec /Kraj: Francja / Region: Cahors
  • Graciano / Kraj: Hiszpania / Region: Rioja

  • Wysłanie zgłoszenia oznacza akceptację regulaminu. Regulamin dostępny jest tutaj
  • Warunkiem uczestnictwa w warsztatach jest wniesienie opłaty co najmniej  7 dni przed rozpoczęciem warsztatów
  • Wszystkie informacje, w tym potwierdzenie otrzymania opłaty, przesyłamy droga mailową na podany podczas rejestracji adres mailowy
  • Podana cena warsztatów obejmuje: produkty, napoje, przepisy, fachową opiekę prowadzącego
  • Całe wyposażenie kuchni oraz fartuchy są na miejscu. Kursanci przynoszą jedynie chęć do nauki i dobre humory
  • W przypadku nie zebrania minimalnej liczby uczestników warsztatów, mogą one zostać odwołane lub przeniesione na inny termin

Warsztaty Wanke Cook’ink: Mięso i Wino

Skorzystaj z poniższego formularza aby zapisać się na warsztaty. Po wysłaniu na podany przez Ciebie adres e-mail powinieneś otrzymać automatyczne potwierdzenie w którym znajdziesz wszystkie szczegóły dotyczące sposobu płatności i dalszych kroków postępowania. Po zarejestrowaniu twojej płatności otrzymasz bilet na to wydarzenie. Możesz go wydrukować lub przynieść w wersji elektronicznej.

Jeśli ciągu kilku minut nie otrzymasz maila z instrukcjami, sprawdź czy wiadomość nie trafiła do SPAMu w twojej skrzynce pocztowej, albo wyślij do nas maila na adres warsztaty@poledopopisu.pl



Wysłanie zgłoszenia i udział w warsztatach oznacza akceptację regulaminu. Regulamin dostępny jest tutaj.

Szczegóły

Data:
Luty 3
Czas:
6:00 am - 9:00 pm
Koszt:
180 PLN
Wydarzenie Categories:
,

Miejsce

Pole do popisu
Batorego 3a
Katowice, 40-061 Polska
+ Google Map
Telefon:
+48 798 988 725
Strona internetowa:
www.poledopopisu.pl